Tekniska framsteg inom takbyten under de senaste åren

Takomläggningar är en viktig aspekt för att upprätthålla en strukturell sund byggnad. Under de senaste åren har tak och byggindustrin sett betydande tekniska framsteg som har revolutionerat processen för takbyte. Dessa avanceringar har inte bara förbättrat effektiviteten och hållbarheten i material utan också introducerat innovativa lösningar på vanligt hinder och problem.

En noterbar teknologiskt framstegen är framtagandet av mer hållbara och långvariga takmaterial. Tillverkare har investerar i research och kunnat utveckla och ta fram material som kan utstå extrema väderförhållanden, motstå skada från UV strålning och ge bättre isolering. Dessa material har potential att förlänga livslängden, minska tidsspannet för omläggningar och spara in lite pengar till husägarna och företag.

Dessutom har utvecklandet av smart teknik och smarta hem tagit sin hela väg upp till ditt yttertak. Smarta tak är utrustade med sensorer/kabel som övervakar takets välmående och larmar vid upptäckta avvikelser. Den övervakar bland annat temperatur, fuktnivå, snötyngd osv. Exakt vad sensorerna kommer upptäcka beror på leverantör och modell på sensorerna som monteras. Denna teknik kan hjälpa dig att tidigt upptäcka eventuella avvikelser så att dom kan åtgärdas i ett tidigt skede, och därmed undvika att skadan blir större. Som pricken över i:et så erbjuder vissa tekniker en APP att styra systemet med.

Påverkan av ökande extrema väderförhållanden på takindustrin

Extrema väderförhållanden blir allt vanligare och takindustrin står inför en del nya utmaningar. Klimatförändringar har lett fler antal stormar, skyfall och snöoväder som kan leda till stora skador på dit tak. Den ökade risken för dessa väderförhållanden och inte bara påverkat hur och när jobben utförs, utan också vilket material som bör monteras på taken.

Leverantörer erbjuder material som är anpassat för just dessa extremväder som vind, vatten och snöoväder. Dessa material kan exempelvis ha en annan ytbehandling, eller att infästningen är mer omfattande. Dom mer extremtåliga alternativen kan vara svåra att ha koll på, så när du ska lägga om ditt tak är ett bra tips att rådfråga en erfaren taktekniker på vilket material du bör använda. 

I takt med denna stiga vädervariation ökar även behovet av serviceåtgärder. Detta kan innebära exempelvis trasiga ventilationer, pannor, taksäkerhet, detaljer som kan gått söder i ovädret. Det har till och med blivit vanligare med nedblåsta grenar och träd som skadar tak och hus. 

Arbetsbilar

Underhållsplan och bygglov

Önskar du praktisk information kring omläggning, underhållsplan eller kanske tips på vilket bygglov du behöver?
Vi har guiden för dig!

Takomläggning

Vi är proffs på tak. Kontakta oss för en professionell rådgivning om du går i tankarna att byta taket.

Kostnadsmedvetenhet inom tak branschen

Konceptet av cirkulär ekonomi är att fokusera på att minimera avfall och maximera befintliga resurser. Takindustrin kan också ta fördel från anpassning till denna cirkulära ekonomi genom att utforska innovativa metoder för användning av takmaterial.

Ett alternativ är att använda återvunnet material. Även om återvinning är stort i tillverkningsprocessen så kan du faktiskt som kund välja att köpa begagnat. Detta går så klart inte att använda begagnat material i alla kategorier som exempelvis takpapp, men en marknad där efterfrågan på bangat väser sig större för var dag som går är tegelpannor. Tegelpannor är ett material som har en extremt lång livs längt, om dom underhålls på rätt sätt. Att köpa äldre begagnade pannor är ett miljömedvetet val som kommer ge dit tak den där snygga antika looken som går utmärkt i linje med bland annat äldre sekelskiftes hus.   

Vart och hur produkten är tillverkad är också en bra aspekt att tänka på i sitt materialval. Idag finns det många alternativ som har blanda annat saven märkning eller andra miljöklassningar som håller en mycket bra standard. Även ur ett geografiskt perspektiv kan du kommer långt i dina gröna val, då mycket material tillverkas i Sverige och Norden.

Inverkan av global resursbrist på takomläggnings industrin

Takomläggningar av historiska och äldre byggnader för ed sig unika utmaningar på grund av arkitekt bevarandehänsyn och behovet att upprätthålla byggnadens historiska integritet, även kallad K-märkning. Några av dessa utmaningar är:

  • K märkning – När en historiskt märkt byggnad ska renoveras är det viktigt att reservera original arkitekturen, stilen och materialen. Om ett materialbyte ska genomföras ska det vara till likvärdigt som originalet. Detta kan föra med sig stora utmaningar på äldre byggnader, så dagens byggstandarder ska uppfyllas samtidigt som den befintliga arkitekturen ska bevaras, och att vissa material kanske inte tillverkas längre, då är begagnat ett utmätt alternativ att gå via. Alternativt så specialbeställs material till varje specifikt projekt.

  • Konstruktionen – Äldre byggnader har många olika strukturella krav jämfört med moderna konstruktioner. I takomläggningar behöver man ta vikten av yttertaket i beaktning för utförandet, även för äldre byggnader. Då måste det säkerställa satt den befintliga konstruktionen klarar den vikten utan att ändringar görs.         

  • Ansökning – Ska en renovering göras på en K-märkt fastighet krävs det oftast en speciell typ av bygglov. Själva renoveringar ska oftast innehålla en mer omfattande dokumentation över material och utföranden. För att få mer information hur du ska gå till väga med dessa bygglov så kontaktar du din hemkommuns bygglovsavdelning.

Notis – Det är vanligt med K-märkta fastigheter i helt vanliga villaområden. Det förekommer även K-märka områden med villor eller radhus. Så är du exempelvis i processen att köpa ett hus så är det ett tips att kolla upp eventuella märkningar innan. Då detta betyder att renoveringar blir något bökigare och mer kostsamma.

Sammanfattning

För att summera, framtidens takomläggningar kommer med nya tekniska fördelar och förbättringar kring väder, fukt, underhåll, energieffektivitet osv. Branschen fortsätter att utvecklas och omfamnar innovation och hållbara lösningar för att möta kraven från en föränderlig värld. Samtidigt som man bevarar och säkerställer hållbarheten och livslängden på taken. Med vetskapen om dess utmaningar och framsteg så kan vi konstatera att branschen har kommit långt med en ljus framtid.