De vanligaste materialen som används vid takomläggning

När det kommer till takomläggningar, så är materialvalet avgörande för att säkerställa hållbarheten och livslängden. Många faktorer så som klimat, budget och personlig preferens spelar en stor roll i att ta fram det ideala materialet för just ditt tak. Här kommer några av dom vanligaste materialen vi använder idag

  • Shingel – Detta är ett mycket populärt alternativ för det kunder som ska ha ett tätskiktstak men kanske vill ha det lite mer estetiskt tilltalande. Detta är ett material som är gjort på glasfiber som impregnerats av en anpassad asfaltsmassa. Klassiskt igenkännande för shingel är den rektangulära formen, eller diamantformen som den också kallas. Här går det att få anpassade kulörer special beställt men klassiskt är svart eller grafit grå.

    Den ungefärliga livslängden för ett nylagt shingeltak är ca: 20 – 30 år.

  • Papp – Tätskiktstak är det mest kostnadseffektiva alternativet, som är speciellt anpassat för tak med svag lutning och till och med minuslutningar. Här finns det en del olika tätskikt att välja mellan beroende på takets förutsättningar, men rent basic så är papp gjort på polymermodiferad bitumen intäkt polyesterväv.

    Den ungefärliga livslängden för ett nylagt papptak är ca: 15 – 20 år.

  • Betongpannor – Detta är nog det populäraste alternativet nät det kommer till panntak, då det jämfört med lertegel är ett billigare alternativ. Detta är en natur tillverkad produkt som består av cement, sand och vatten. Här finns det lite olika färgen och ytbehandlingar att välja mellan beroende på tycke och smak men också takets utsatthet för yttre påverkningar, som exempelvis väder och kringliggande träd.

    Den ungefärliga livslängden för ett nylagt betongpannetak är ca: 20 – 50 år.

  • Lertegel – Ett klassiskt och tidlöst material. Som har sig signatur look i den röda färgen på pannorna, som tro det eller ej, är helt naturlig. Lertegel tillverkas nämligen av lera, och det är järnhalterna i leran som ger den sin unika kulör. Kär kan du välja mellan 1 eller 2- kupigt utförande på pannorna. Med kupigt menas det hur mång ”vågor” en panna har.

    Den ungefärliga livslängden på lertegel är ca: 50 år. Dit tegeltak kan hålla betydligt längre en så, då det finns tegeltak som har hållit i 100 år, om inte längre. Så med rätt underhåll kan pannorna hålla mycket länge.

  • Bandtäckning – Även detta är ett klassigt utförande med en liten elegant stämpel. Just bandtäckning kännetecknas med sina långa plastremsor som med en stående fals, som ofta har en svart eller grön kulör. Bandtäckning kallas också därmed för falsat plåttak. Trots att detta är ett otroligt snyggt tak så är det ett av det mer kostsamma alternativen.

    Den ungefärliga livslängden på ett tak med bandtäckning är ca: 50 år. Samma som med lertegel så finns det tak som har hållit i kring 100 år. Ser du till att underhålla taket kontinuerligt kommer det kunna hålla väldigt länge.
Bär papptaksrulle

Dags att byta tak?

Boka en tid för ett kostnadsfritt offert besök från en av våra erfarna taktekniker. Med vår långa erfarenhet och breda
kunskapsområde är vi på TAK 2.0 tryggheten dit tak behöver.

Bästa alternativet för kalla klimat

Att leva i kalla klimat ger sina utmaningar gällande takomläggningar. Extrema temperaturväxlingar, tunga snöfall, vattensamlingar som fryser till is kan påverka hållbarheten och livslängden på dit tak. Här kommer lite tips ut ett väder perspektiv.

  1. Plåttak – Plåttak ett bra alternativ för kalla klimat. Med tanke på hur utförandet ser ut så finns det inte många ställen där vattensamlingar kan bildas och den släta utan gör att snön lätt kan glida av taket. Plåttak har dessutom en bra isoleringsförmåga, som hjälper till att hålla värmen inne på vintern.

  2. Papptak – Papptak och shingel är också ett bra alternativ. Samma som med plåten så är det en slät yta där snön kan bliva av lättare. Men om du däremot har ett plant tak med papp så är det bra att hålla ett extra öga på snöskottningen för att undvika sitta stående vattensamlingar. Även pappen har en bra isoleringsförmåga som hjälper till att hålla hemmet vart på vintern.

Detta betyder inte att pannor är ett dåligt alternativ på taket. Som sagt så beror allt på förutsättningarna. I Sverige har vi ett kallt klimat och pannor gå alldeles utmärk att ha, men om du har ett hur med extrema förutsättningar, där bland stora temperatur skiftningar så finns det en risk att pannorna spricker med tiden.

Miljövänliga alternativ för takomläggning

Med en växande medvetenhet över miljön, så letar många husägare efter eco-vänliga alternativ till sin omläggning. Som tur är så finns det en del miljövänliga alternativ tillgängliga, här har du några alternativ.

  • Materialvalet – Idag finns det många miljövänliga alternativ på marknaden när det kommer till materialvalen. Dels för takets ytter material som pannor, papp eller plåt, men också för underlagspappen, läkten råsponten sov. Utbudet finns och väser sig breddare hela tiden.

  • Återanvänd materialet – Idag går det faktiskt att köpa begagnad material. I vissa kategorier är det tyvärr inte möjligt som för exempelvis papp, då ett bortrivet tätskikt inte längre har en obruten yta och då kan det inte längre hålla tät. Men för den som söker ett tak med framför allt tegelpannor sinn den en del. Marknaden för begagnade pannor blir allt större, och det kan även vara till en fördel och du är på jakt efter ett tak med karaktär och antikt utseende till ett äldre hus. Kan till och med vara riktigt snyggt med äldre pannor.
           
  • Isolering – Kanske låter konstigt att isolering av skulle vara ett miljövänligt alternativ, men jo faktiskt. Har du en väl isolerad vind så kommer detta att påverka hushållets energiförbrukning och hushållskassan. Med dålig isolering kommer den värmen som är tänkt att stanna i huset att sippra ut genom taket och ytterligare energi går åt till att hålla huset varmt. Så vid en takläggning är det bra att det den entreprenör du har anlitat att ta en titt på hur isoleringen ser ur.  

        

Sammanfattning

Takomläggningar är en möjlighet att inte bara ge dit hem ett estetiskt lyft och se till att allt är helt och rent, utan även en möjlighet att få dit hem mer energieffektivt och miljövänligt. Genom att välja det bästa materialet för dit hem beroende på förutsättningar och budget får du ett hållbart tak och bidrar till en grönare framtid.